Till ljudet av skriande måsar och frisk havsluft växer ett helt nytt område fram, här möter den gamla bruksmiljön det nya Karlholm Strand, Tierp. Älvsbyhus bygger sex hus på strandnära tomter med en makalös utsikt och möjlighet till ett aktivt båt- och friluftsliv.

Arbetet med att färdigställa infrastrukturen i området har pågått i många år och är nu redo för den mer kommersiella expansionen där Älvsbyhus blir en viktig pusselbit genom förvärvet av sin första byggrätt i området.

– Älvsbyhus har Sveriges nöjdaste kunder och ett verkligt hållbart tänk i hela sin produktionsprocess varför vi ser dem som en verklig tillgång för området, säger Anders Högberg, entreprenören bakom utvecklingen av området

Avsaknaden av strandskydd gör att bostäderna kan byggas direkt vid havet, och de gavelställda husmodellerna har fönsterpartier som säkerställer att morgonkaffet kan avnjutas med den enastående utsikten över havet.

Jens Sundström, projektansvarig Älvsbyhus, menar att det här är en chans man inte får så ofta:

– Karlholm strand är verkligen ett unikt projekt. Detta är första gången på många år som Älvsbyhus kommer in och kan bygga våra hus på äkta havstomter med möjlighet till egen privat brygga och båthus/bastu direkt på stranden. Våra prisvärda hus gör att detta projekt kommer bli möjligt att efterfråga för vanligt folk som säljer sin lägenhet eller villa i städerna runt omkring för att flytta ut i härlig natur och havsmiljö, säger Jens.

Karlholm Strand ligger längs med Upplandskusten i Tierps kommun, endast 90 minuter från norra Stockholm, strategiskt placerat mellan Gävle, Uppsala och Arlanda.

– Karlholm strand är och blir så mycket mer än ett fritidsboende i året runt-standard, säger Jens. Här finns pendlingsmöjligheter både norrut och söderut med 3,6 mil till Gävle och 7,5 mil till Uppsala så att bosätta sig här är ingen omöjlighet, snarare en dröm!

I området finns redan verksamhet med restaurang och småskalig marin serviceverksamhet och i Karlholm finns matbutik. En gemensam hamn med båtupptagningsplats och möjlighet till vinterförvaring finns, men Älvsbyhus hoppas att deras etablering sätter fart på övriga planer för området.

I ett första skede byggs sex hus upp med omgående byggstart och inflyttningsklara redan under detta år, men förhoppningen är att få bygga fler.

– Det finns redan nu möjlighet att teckna sig för de första projekten och de kommer att tilldelas först till kvarn. Vi räknar med att de sex första husen som ligger direkt på stranden kommer säljas direkt.